Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu posvećene okolišu (1972.), na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavajući ovaj dan, Ujedinjeni narodi, potiču svijest o okolišu i povećavaju političku pozornost ovoj važnoj temi.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša je: “Borba protiv ilegalne trgovine divljim vrstama” (Fight against the Illegal Trade in Wildlife, Zero Tolerance For the Illegal Wildlife Trade).

Nekontrolirano i prekomjerno korištenje divljih vrsta biljaka i životinja druga je po redu prijetnja za njihov opstanak u prirodi, odmah nakon uništavanja staništa, a ilegalna trgovina zaštićenim vrstama divlje faune još je veći problem. Procjenjuje se da godišnja vrijednost ilegalne trgovine doseže i do 150 milijardi kuna te je po zaradi u samom vrhu uz trgovinu drogom, oružjem, i ljudima.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nadležno je za provedbu CITES konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, EU uredbi o trgovini divljim vrstama, Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama te podzakonskim propisima.

Tijekom prošle godine inspekcija zaštite prirode zaplijenila je 417 primjeraka strogo zaštićenih vrsta. Najveća zapljena odnosi se na kopnene kornjače i ptice pjevice, no tu je bilo i krzna risa, prepariranih vukova i slično.

Također, na području Dubrovačko-neretvanske županije najveća je zapljena obične kornjače (Testudo hermanni), a od ptica pjevica češljugara (Carduelis carduelis). Osim navedenoga, ilegalno se trguje i školjkama, a najviše Palasturom (Pinna nobilis) i Prstacima (Lithophaga lithophaga).

Više o ovoj temi na svjetskoj i nacionalnoj razini možete pronaći na:

 

Written by HPD Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)