Ekipa od devet članova HPD Dubrovnik krenula je iz Dubrovnika 18. lipnja u jutarnjim satima prema Bosni (u kombiju nas sedmoro i još dva člana koja su nas marljivo slijedila u osobnom automobilu). Cilj je bio Prokoško jezero i Visoko. Itinerar se usput nadograđivao zahvaljujući idejama i prijedlozima naših suputnika pa smo vidjeli i doživjeli maksimum koji se mogao “utrpati” u četiri dana putovanja.

Najprije, oko podne, zdrav ručak u “Zdravoj vodi” u Jablanici pa posjet eko selu “Raj u Raju” u Čelebićima na padinama Prenja. Prošavši kroz rupu u brani našli smo se doslovno u “Bosnalandu” (op. a.) koji je zadivljujuće djelo jedne obitelji koja je godinama gradila mjesto simboličnog naziva “Raj u raju” a koje je spoj meraka kako se prije živjelo i današnjih potreba.

U popodnevnim satima stigli smo u Fojnicu gdje nas je dočekao Slađo, pasionirani planinar i vlasnik vikend-kuće na jezeru. Prekrcali smo se u dva kombija pa nastavili neasfaltiranom brdskom cestom (22 km) do Prokoškog jezera koje nas je pri prvom susretu ostavilo bez daha. Prekrasno ledenjačko jezero, smješteno je na 1636 m NV, među vrhovima Vranice, okruženo stočarskim katunima i zelenim pašnjacima.

Atmosfera je bila idilična, večere uz vatru i svijeće te dva kamina koja smo marljivo ložili zbog romantičnih razloga, a bome i da se ugrijemo, budući da je u planini na toj visini i ljeti u noći prilično hladno. To što u selu nema struje nije nam smetalo, a uspavljivali smo se žuborenjem potočića koji protječe tik iza kućice. Izlazak sunca nad jezerom smo “lovili” fotoaparatima trčeći vani u pidžamama u 5 sati u zoru. Uživali smo u mirisu i okusu svježih uštipaka i vruće domaće pite za doručak. Susjedi su nas doslovno “ubijali” svojom domaćom hranom.

Nedjeljni uspon na vrh Ločiku (2107 m NV) bio je cijelo vrijeme praćen kišom, međutim uz vodstvo našeg entuzijastičnog domaćina i kolega iz PD Fojnica prošao je uspješno unatoč manjim poteškoćama.

U ponedjeljak, 21. lipnja nakon doručka uputili smo se natrag u Fojnicu pa prema Visokom gdje smo odmah po dolasku, u pratnji stručnog vodiča posjetili tunele Ravne te se upoznali sa srdačnim voditeljem projekta Bosanskih piramida dr. sc. Semirom Osmanagićem.

Navečer smo prisustvovali koncertu koji je bio priređen povodom proslave ljetnog solsticija s brojnim gostima izvođačima a kojem su prisustvovale grupe posjetitelja iz mnogih zemalja, od Australije, Novog Zelanda, SAD-a, Indije, Japana, Rusije, Ukrajine te Europe.

Mi smo ponosno i glasno predstavljali našu Hrvatsku i Dubrovnik.

Noćili smo u planinarskom domu “Zbilje” smještenom na rijeci Fojnici.

Ujutro, 22. lipnja, nakon doručka požurili smo prema piramidi Sunca te smo uz pratnju vodiča razgledali megalitne blokove na njenim padinama a potom se popeli na sam vrh gdje se nalaze ostaci starog vladarskog grada.

Na povratku prema Dubrovniku ručali smo u prekrasnom ambijentu na rijeci Buni u Blagaju s razgledanjem najmističnije građevine u BiH, čuvene Tekije.

Doma smo stigli u večernjim satima, žaleći jedino što nismo uspjeli u protekla četiri dana “strpati” još ponešto!

Ovo izvješće ne bi bilo potpuno bez zalaganja našega majstora fotografije Igora, koji je cijelo vrijeme marljivo trčkarao okolo i fotoaparatom bilježio prekrasna mjesta i trenutke koje smo proveli na ovom putu, a neke od snimaka možete vidjeti u fotoprilogu.

Autor fotografija: Igor Brautović

Written by HPD Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.