Planinarenje i boravak u prirodi jedan su od najzdravijih načina provođenja slobodnog vremena i brige o svojem zdravlju, pa je želja velikog broja ljudi za posjećivanjem planina logična i razumljiva. Hrvatski planinarski savez i planinarske udruge članice HPS-a aktivno skrbe o stvaranju uvjeta za sigurno i ugodno planinarenje kroz uređenje planinarskih putova i objekata, školovanje članstva, dostupnost korisnih planinarskih informacija i na druge načine.

Ovim putem planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima. Planinarima je dobro poznato da je kod pripreme svakog odlaska u planine potrebno dobro isplanirati trasu puta, pribaviti vjerodostojne informacije o putovima i okolnostima na terenu te ponijeti odgovarajuću opremu te svo vrijeme izleta brinuti o sigurnom kretanju i boravku u planinama. Primjena mjera sigurnosti i povećan oprez potrebni su zbog zahtjevnih uvjeta smrznute podloge, dubokog snijega, hladnoće, vjetra, mogućnosti lavina te zbog niza drugih objektivnih i subjektivnih opasnosti. Kao i uvijek, preporučujemo da se koriste obilježeni i uređeni planinarski putovi.

Proteklog vikenda u planinama Slovenije i Bosne i Hercegovine nažalost je smrtno stradalo nekoliko ljudi, a ranije je ova zima odnijela i živote planinara u Crnoj Gori. Obiteljima, prijateljima i planinarskim udrugama izražavamo iskrenu sućut, a imajući u vidu povećane opasnosti u zimskom periodu apeliramo na sve planinare da kod odlazaka u planine redovito primjenjuju upute i preporuke za sigurno planinarenje kako bi se dodatno umanjili rizici od svih vrsta nesreća.

Written by HPD Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)