Komisija za planinarsko skijanje HPS-a od 1. do 5. veljače 2023. organizira školu planinarskog skijanja. Škola će se održati na planinskim terenima u Austriji, točna lokacija ovisi o snježnim prilikama.

kola se provodi prema Programu škole planinarskog skijanja. Cilj školovanja je nadogradnja osnovnih skijaških znanja i vještina sa naglaskom na planinarsko skijaške tehnike i skijanje izvan uređenih staza te sigurnost prilikom kretanja planinama zimi.

Nastavne teme u programu školovanja jesu: uvod u planinarsko skijanje, korištenje opreme za planinarsko skijanje, planine i opasnosti u planini, orijentacija, meteorologija, vrste snijega, lavine i postupci u lavinama, prehrana i treniranje, osnovne tehnike kretanja u zimskim uvjetima, priprema skijaške ture, izvedba skijaške ture, osnovne tehnike planinarskog skijanja, komunikacija u planinarskom skijanju, prijelaz opasnih dionica, skijaški spust velikim strminama, osnove spašavanja u planini.
Edukacija će se provoditi kroz praktične vježbe, radionice i predavanja.

Napomena

Škola će se održati ako bude prijavljen dovoljan broj zainteresiranih.


Prijava

Prijave se primaju putem elektroničke pošte skijanje@hps.hr. Prijave se primaju do 13. siječnja 2023. ili do popunjenja kapaciteta. Broj sudionika je ograničen, a upis se provodi nakon dostave uvjeta za pohađanje tečaja prema redoslijedu prijave. Obavezni uvjeti za upis polaznika su:

  • članstvo u osnovnoj udruzi članici HPS-a – dokazuje se članskom iskaznicom s članskom markicom za tekuću godinu
  • uspješno završena opća planinarska škola u HPS-u – dokazuje se diplomom opće planinarske škole HPS-a
  • posjedovanje osnovnih znanja i vještina alpskog skijanja (molimo navesti prethodno planinarsko skijaško iskustvo, a ako kandidat ne posjeduje isto, navesti skijališta na kojima je skijao – 5 skijališta i 5 planinarskih tura)
  • posjedovanje planinarsko skijaške opreme i planinarske opreme za kretanje u zimskim uvjetima
  • navršenih 18 godina života

Nakon provjere uvjeta za pristup školi lista kandidata formira se prema redoslijedu prijave. Prijava se smatra valjanom tek nakon dostave navedenih dokumenata.


Troškovi

Prije početka škole HPS će poslati predračun za organizacijske troškove u iznosu od 250,00 eura po osobi. Uplatu organizacijskih troškova treba izvršiti na tekući račun HPS-a. Očekivani trošak pet polupansiona je oko 250 eura, a uplaćuje se izravno domaćinu u objektu. Trošak prijevoza osobnim automobilima snose polaznici, po njihovom međusobnom dogovoru.


Početak škole

Prijavljeni polaznici bit će izravno obaviješteni o mjestu i terminu okupljanja i početka škole.
Od polaznika se očekuje fizička spremnost za 1000 visinskih metara uspona u danu. Poželjno i preporučljivo je da polaznik ima ugovoreno putno osiguranje te europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO). Potrebnu opremu za planinarsko skijanje čine skije i skijaške cipele za planinarsko skijanje, kože za skije, kaciga, dereze, cepin, skijaški štapovi i redovna planinarska oprema za zimske uvjete. Po mogućnosti, poželjno je imati GPS uređaj te lavinski uređaj.


Predznanje

Od polaznika se očekuje skijaško iskustvo i vještina te opće planinarsko znanje.

Voditeljica škole

Sanda Šarko

Kontakt

Komisija za planinarsko skijanje HPS-a, skijanje@hps.hr

Written by HPD Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)