Zadnjih nekoliko godina Dan planete Zemlje fokusira se na problem zagađenja okoliša plastičnim materijalima. Plastika je sastavni dio našeg življenja, pokazala se izvrsnom u gotovo nebrojenim namjenama. No priča o plastičnim materijalima ima i tamnu stranu. Proces razgradnje iznimno je dugotrajan, opasan po okoliš i životinje. Plastika se može reciklirati i nije joj mjesto u ekosustavu izvan funkcije za koju je namijenjena. Ipak, ove godine glavna tema je, očekivano, globalna pandemija koronavirusa.

Zemlja je barem mrvicu predahnula od aktivnosti koje smo joj priuštili ponašajući se poput četverogodišnjaka pod žestokim izljevom bijesa. Navodno su mora, oceani i zrak čišći. Manje kupujemo, manje zagađujemo. 


Ali s druge strane, čovjek je našao načina kako će ostaviti brdo smeća iza sebe. Ubrzo su se na društvenim mrežama pojavile fotografije rukavica i maski koje plutaju po površini mora. Još je gora činjenica da se na zapadu Europe nakon prvog naleta na trgovačke centre povećala količina kućnog otpada i to neotvorene hrane kojoj je prošao rok trajanja. Reciklažni centri su zatvoreni pa se građani otpada rješavaju na stari i najgori mogući način – odlaganjem na divlje deponije. Došlo je i do porasta korištenja plastike za jednokratnu upotrebu, a sve od straha od kontaminacije koronavirusom, iako je dokazano da se on ne prenosi hranom. 

Upravo će koronavirus umnogome utjecati na ovogodišnje obilježavanje Dana planeta Zemlje koji inače okuplja aktiviste oko onih lokalnih akcija čišćenja do velikih susreta ekologa s različitih strana svijeta. Ova ih je godina “natjerala” na korištenje digitalnih alata pomoću kojih će njihov otisak biti minimalan. 

Jedan od takvih je Earth Challenge 2020, aplikacija za mobilne telefone koja korisnicima omogućava snimanje fotografija i izravan prijenos o ključnim pitanjima zaštite okoliša u njihovoj lokalnoj sredini – od kvalitete zraka do zagađenja plastikom. 

Aktivizam nije bio nikada jednostavniji. Pored toga, jedan od odličnih načina kojima možemo znantno utjecati na čuvanje okoliša (osim onoga gasi svjetlo kada ti ne treba, recikliraj što god možeš i sl.) je naručiti iz fotelje lokalno proizvedenu hranu ili ju čak sam proizvesti u vlastitom vrtu.

Written by HPD Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)